Ten omlet to prawdziwe śniadanie mistrzów. Robię go ekspresowo, a mogę jeść codziennie
Omlet to idealny pomysł na udany początek dnia. Potrawę możesz również podać na obiad lub kolację, wzbogacając przepis podstawowy o dodatkowe składniki np. żółty ser, wędlinę, pieczarki, pomidory i paprykę.
Jak zrobić omlet z ziołami?
Jeżeli masz w lodówce jajka, a na kuchennym parapecie lub w ogrodzie świeże zioła, to od razu możesz przystąpić do robienia tej pysznej potrawy. Nie dodaję do omletu mąki, która zwiększa kaloryczność zdrowego śniadania. Gdy rankiem nie mam czasu na stanie przy kuchni, to robię klasyczny omlet bez ubijania żółtek i piany z białek – roztrzepuję jedynie jajka za pomocą rózgi kuchennej. Jeżeli masz więcej czasu i chcesz, żeby omlet wyszedł bardzo puszysty, to polecam osobno ubić żółtka i dodać do nich pianę z białek. Taki omlet świetnie smakuje nie tylko z wytrawnymi, ale także słodkimi dodatkami.
Do smażenia omletu używam klarowanego masła, które sprawia, że potrawa zyskuje na smaku. Używając zwykłego masła, trzeba uważać, żeby się nie przypaliło. Omlet z poniższego przepisu nie wymaga dopiekania lub przewracania na drugą stronę. Jeżeli lubisz bardzo mocno ścięte jajka, to możesz pod koniec smażenia przykryć patelnię pokrywką lub usmażyć omlet na większej patelni – wyjdzie cieńszy, ale będzie lepiej wysmażony.
Do omletu z ziołami doskonale pasują grzanki z panini lub pszennej bagietki. Pieczywo warto przed smażeniem natrzeć delikatnie zmiażdżonym ząbkiem czosnku lub masłem czosnkowym. Czosnkowe smarowidło do chleba przygotujesz, mieszając 2-3 łyżeczki miękkiego masła z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz szczyptą soli (opcjonalnie). Do masła możesz również dodać oregano, tymianek, rozmaryn lub natkę pietruszki.
Przepis: Omlet z ziołami
Ten omlet to pyszne i lekkie śniadanie dla fanów potraw z jajek. Przygotujesz go ekspresowo.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 388
Składniki
- 3 średniej wielkości jajka
- 2 łyżki mleka lub wody
- 2 gałązki oregano
- 1/3 pęczka szczypiorku
- 1/3 łyżeczki płatków chili
- 1 łyżka klarowanego masła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówJajka wybij do miseczki. Dodaj mleko lub wodę i roztrzep za pomocą widelca bądź rózgi kuchennej. Dopraw jajka solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz dodaj do masy jajecznej płatki chili. Wymieszaj jajka z przyprawami. Oregano umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Oderwij listki od łodyżek. Możesz ułatwić sobie to zadanie, korzystając z tarki do warzyw – włóż gałązkę oregano w otwór tarki i delikatnie pociągnij.
- SmażeniePrzygotuj średniej wielkości patelnię i rozgrzej ją na małym ogniu. Gdy patelnia lekko się rozgrzeje, zwiększ nieco moc palnika i dodaj masło. Wlej jajka na rozgrzany tłuszcz i rozprowadź masę jajeczną po całej powierzchni patelni. Smaż omlet 2-3 minuty na średnim ogniu. Możesz od czasu do czasu potrząsnąć patelnią. Gdy brzeg omletu się zetnie, delikatnie odsuń go od patelni za pomocą szpatułki i zlej w wolną przestrzeń surowe jajka z wierzchu potrawy.
- Dodanie ziółPrawie gotowy omlet posyp świeżym oregano. Zioła powinny przykleić się do jajek i jedynie lekko się podgrzać, uwalniając aromat. W międzyczasie umyj, osusz i posiekaj szczypiorek do dekoracji dania.
Wskazówka: składniki na omlet powinny mieć temperaturę pokojową.
Jak podawać omlet z ziołami?
Omlet z ziołami podawaj gorący. Delikatnie zsuń go na talerz i złóż na pół. Wierzch potrawy posyp posiekanym szczypiorkiem. Omlet z ziołami możesz podawać nie tylko ze wspomnianymi wcześniej grzankami, ale także świeżym pieczywem oraz warzywną sałatką np. z pomidorów, ogórków i cebuli.
Smak omletu możesz dowolnie modyfikować, dodając do jajek różne przyprawy. Smak jajek podkreśla m.in. pieprz biały, pieprz kolorowy i pieprz ziołowy oraz czerwona papryka.